Voxi liikkuu taas! Matka vie tällä kertaa kuoron 12-henkisen lauluyhtyeen eli ”Paavilaulajat” kuoronjohtajineen ja huoltajineen Roomaan, Pyhän Istuimen kupeeseen ja paavi Franciscuksen maisemiin. Kuoro liittyy mukaan Pyhän Henrikin muistopäivän viettoon yhdessä Suomen kirkkojen ekumeenisen delegaation kanssa, johon kuuluvat Lapuan hiippakunnan piispa seurueineen, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa, katolisen kirkon piispa sekä muita kirkollisia johtajia.
Voxilaiset suurlähettilään vastaanotolla Suomen Rooma-instituutissa |
Miten Voxi on tällaiseen seurueeseen päätynyt? Taustalla on Suomen kirkkojen vuosikymmenien mittainen perinne viettää Pyhän Henrikin muistopäivää 19.1. ja sen oheistapahtumia Roomassa ekumeenisessa hengessä. Matkaan kuuluu myös paavin yksityistapaaminen. Vuosittain kukin luterilaisen kirkon hiippakunta on edustusvuorossa, ja tänä riemuvuonna 2025 vuoron sai kotihiippakuntamme eli Lapuan hiippakunta. Mukaan lähtee aina myös kuoro, joka toteuttaa Pyhän Henrikin messun musiikin ja esiintyy eri edustustilaisuuksissa. Piispa Matti Salomäki tiedusteli sopivaa kuoroa edustamaan hiippakuntaansa, ja vahvan suosituksen hänelle Vox Aureasta antoi hiippakunnan asiantuntija Jukka Helin. Kiitos siis Jukalle, Voxi tarttui haasteeseen ja niin rekrytoitiin kuoron riveistä iskuryhmä, ”Paavilaulajat”.
Matkan kuulumisia voit seurata tuttuun tapaan matkablogin lisäksi myös Voxin somesta, jossa stooreja tuottavat tiedottajan ohella kuorolaiset itse:
Tervetuloa siis Voxin matkaan! Paavilaulajien pidennetty viikonloppu tulee sisältämään esiintymisen suurlähettilään vastaanotolla Rooma-instituutissa, avustamista birgittalaisnunnien ekumeenisessa vesperissä sekä musiikkivastuun Pyhän Henrikin päivän messussa. Ja kaikki tämä ikuisessa ja ihmeellisessä Rooman kaupungissa, jonka kaksi suden kasvattamaa poikaa perusti Tiber-joen rannalle kauan sitten.
Tänne päästäksemme vaadittiin tietysti ohjelmistosuunnittelua, harjoittelua, matkavarauksia ja logistista suunnittelua. Lauluyhtyeen kanssa matkustaminen ei ole samanlainen haaste kuin yli 50-päisen retkikunnan managerointi, mutta siinä on toki omat erityisyytensä. Matkaan lähtee varsin kokeneita kuorolaisia ikähaarukassa 16-18, ja huoltajiksi riittää kaksi aikuista. Niinpä Vox-perinteestä poiketen ensimmäinen etappi ei ollutkaan aamuyöllä lähtevä tilausbussi, vaan junamatka koti-Jyväskylästä Vantaan Tikkurilaan ja sieltä lentokenttähotelliin.
Lähtökuopissa Jyväskylän Matkakeskuksessa |
Seurueen ryhmähenki ja joustavuus ovat huippuluokkaa: rankan koulu- ja työviikon päätteeksi voxilaiset jaksoivat junamatkan, ruokapaikan etsinnän, bussipysäkillä odottelun ja tarpomisen iltamyöhällä jäistä tietä pitkin hotellille ansaituille yöunille. Sama meininki jatkui aamulla ja kuoro saatiin koneeseen, lounaalle Riikan lentokentälle ja edelleen uuteen koneeseen kohti Roomaa. Koska kohteeseen saavuttua tiedossa olisi varsin pikainen huilaustauko ja kansallispukujen vaihto ennen ensimmäistä esiintymistä, aloitettiin letitykset jo Rooman-koneessa.
Tiber-joki bussin ikkunasta |
Roomassa voxilaisia odottikin leppeä, Suomen toukokuulta tuntuva lämpö. Lentokentän aulassa kuorolaiset otti hoiviinsa tilausbussiyhtiön hymyilevä opas, jonka johdolla päästiin tilatakseihin ja kohti Rooman sykettä. Kapeilla kaupunkikaduilla hurjastelevat kuskit aiheuttivat välillä sydämentykytyksiä kuorolaisille mutta olivat leppoisia veijareita, jotka kävivät pientä jäsentenvälistä kisaa siitä, kumpi tuo kyytiläisensä ensimmäisenä Piazza Farneselle. Ja meidän taksi voitti 😊
Renessanssipalatsi Piazza Farnesella |
Piazza Farnesen aukion reunalla sijaitsi birgittalaissisarten kirkko ja majapaikkamme, Casa di Santa Brigida eli birgittalaisnunnien vierastalo. Sydämelliset sisaret ottivat vastaan kuoron, joka heti matkalaukkujen purun jälkeen siirtyi äänenavaukseen luostarin kappeliin. Ensimmäinen kansallispukujen silityssessio käynnistyi samalla Päivi-huoltajan huoneessa ja allekirjoittanut otti puolestaan selkoa lähialueen kaupoista eväsostosten merkeissä.
Äänenavausta birgittalaisluostarin kappelissa |
Pyhä Birgitta |
Birgittalaissisarten vierastaloon henkilöityy eräs merkittävä naishenkilö, Pyhä Birgitta, jonka patsas koristaa Casa di Santa Brigidan sisäpihaa. Kytkös kotoiseen Pohjolaan on vahva: 1300-luvulla elänyt Pyhä Birgitta oli alkujaan ruotsalainen perheenäiti, joka omistautui köyhien ja sairaiden auttamiselle. Lisäksi hän verkostoitui vaikutusvaltaisiin suuntiin, niin Ruotsin kuninkaan hoviin kuin piispa Hemmingin lähipiiriin. Puolisonsa kuoltua Birgitta lähti näkyjensä innoittamana pyhiinvaellukselle Roomaan, jonne hän jäi loppuiäkseen. Paljon aikaansaanut voimanainen kanonisoitiin pyhimykseksi vuonna 1391, ja hänen patsaansa koristaa myös Pietarinkirkon ulkoseinää. Paavi Johannes Paavali II nimitti Pyhän Birgitan koko Euroopan suojeluspyhimykseksi vuonna 1999.
Birgitan perinnön sanoittaa hienosti Usko, toivo rakkaus -sivusto: ”rohkea eurooppalainen nainen, joka matkustaa ja vaeltaa!” Ajattelen, että tätä perintöä meidän nuoret ja rohkeat voxilaisetkin edistävät omalla toiminnallaan, matkustaen maailmalle seuraten heitä, jotka ovat kulkeneet edellä esimerkkiä näyttäen.
Pikaisen kansallispukuvaihdon jälkeen oli aika lähteä ensimmäiselle keikalle Suomen Rooman-instituuttiin, jossa Pyhän istuimen suurlähettiläs järjesti vastaanoton. Olimme olleet siinä käsityksessä, että paikalla olisi kenties suurlähetystön ja Rooma-instituutin väki sekä ekumeeninen delegaatio, mutta delegaation kanssa bussissa jutellessa selvisikin, että kyseessä oli 70 hengen kutsuvierastilaisuus, jonne oli kutsuttu eri maiden suurlähettiläitä, Vatikaanin ministereitä ja arkkipiispa sekä muitakin arvovaltaisia vieraita. Toisin sanoen tilaisuus, jossa kansallispuku oli täydellinen asu ja laadukas suomalainen kuoromusiikki parasta mahdollista ohjelmaa!
Voxilaiset, Rooman-instituutin johtaja ja suurlähettiläs |
Ekumeeninen delegaatio |
Itse tapahtuman ympäristö oli varsin hulppea: vaikka instituutin varsinainen kotipaikka Villa Lante oli remontissa, naapurin ”väistötiloissa” näkymät eivät olleet yhtään sen huonommat. Rooman-instituutin johtaja Ria Berg esitteli tämän antiikin tutkimukseen ja taiteisiin keskittyvän tiedeinstituutin toimintaa. Suurlähettiläs Pyhän Istuimen luona (kyllä, tämä on korrekti ilmaus) Kalle Kankaanpää puolestaan valaisi diplomatian ja ekumeenisten suhteiden käytäntöjä.
Suurlähettiläs kertoi myös Suomen kirkkojen ekumeenisesta perinteestä matkustaa Roomaan viettämään yhdessä Pyhän Henrikin muistopäivää, jonka takia siis olemme täällä. Ekumeeninen delegaatio on ylläpitänyt tätä perinnettä yhtäjaksoisesti vuodesta 1985, eli nyt on 40. juhlavuosi. Kyseinen Pyhä Henrik, jonka kunniaksi muistopäivää vietetään, on itse asiassa keskeinen linkki Suomen ja Vatikaanin välillä – hän oli piispa, joka toi kristinuskon Suomeen 1100-luvulla.
Voxilaisten veto |
Suurlähettilään vastaanoton saivat kunnian käynnistää voxilaiset, jotka loihtivat ensin esiin Suomen talviset tunnelmat Pakkaspojan laululla. Siitä siirryttiin kesäisen tuulisiin tunnelmiin Aalloilla-laulun merkeissä. Piispojen puheenvuorojen jälkeen vuorossa oli vielä pohjalainen kansanlaulusovitus Veret tuli mun silimihini, jolla itketettiin yleisöä – jotta heitä voitaisiin seuraavaksi naurattaa Vot i kaalina dain uhmakkailla säkeillä. Viimeisenä kuultiin toivekappale Finlandia, jonka moni yleisöstä kuunteli hartaana silmät kiinni. Voxin sointi oli raikas ja laulajien rohkeus kannatella omaa stemmaansa pienessä lauluyhtyeessäkin herätti ihastusta. Matkapäivä oli ollut pitkä, mutta sitä ei kuorolaisten olemuksesta nähnyt. Esiintymisen jälkeen kuoroa kävivät takahuoneessa kiittelemässä niin suurlähettiläs, ortodoksisen kirkon arkkipiispa kuin Rooman-instituutin johtaja.
Rome by night |
Ilta oli pimennyt ja Tiber-joen varrella kuhiseva kaupunki syttynyt valomereksi, kun voxilaiset matkasivat takaisin majapaikkaan, osa nukkumaan ja osa syömään vielä ansaitun illallisen läheisen piazzan ravintolaan. Ruokapöydässä piti oikein ääneen hämmästellä, että tänään oli oltu kolmessa maassa, ruokailtu kaikissa niissä ja vedetty vielä päivän päätteeksi keikka. Oli aika vetäytyä yöpuulle.
Tästä tulikin pitkä postaus. Hyvää yötä, buona notte, ja huomenna on uusi seikkailu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti